Paasbrief 2025

Aan de vrienden en weldoeners van de Krijtberg,

De vastentijd is de periode waarin we als christen worden opgeroepen tot meer gerechtigdheid in ons gedrag. Valse gerechtigdheid is wanneer wij deze beoefenen voor het oog van de mensen. Het christelijke vasten verschilt hierin van alle andere vormen van vasten doordat we vasten in het verborgene of te wel uitsluitend voor het oog van Onze Vader die in e hemel is. Slechts op deze wijze kan een ware gerechtigdheid in ons tot stand komen. Wij zijn kinderen van een Hemelse Vader die wil dat wij leven met Hem in plaats van zonder Hem. De vastentijd is bij uitstek de periode om onze blik weer te richten op Onze Vader die in de hemel is.

Scheur uw hart voor God want Hij is genadig, barmhartig, lankmoedig en vol liefde. God staat op ons te wachten of we werkelijk naar Hem willen omkeren en Hem willen zien. Hem die geen zonde heeft gekend heeft Hij tot zonde gemaakt, opdat wij door Hem Gods eigen heiligheid zouden worden. Jezus heeft de weg al gebaand. Wij hoeven ons alleen maar aan Hem toe te vertrouwen. Hij is de weg, de waarheid en het leven.

Jezus is één van de onzen geworden. Bekoring wordt Hem dan ook niet bespaard. Heerszucht, hebzucht en eerzucht zijn de drie grote verleiders van het mensenhart. Jezus houdt stand in de bekoringen. Hij steunt hierbij geheel op het Woord van God. Het Schriftwoord is ook het wapen waarmede wij de bekoringen overwinnen.

De farizeeën begrijpen de omgang van Jezus met de tollenaars en de zondaars niet. Zij zijn ervan overtuigd dat men de liefde van God moet verdienen door een strikte naleving van de geboden en de overige veelal door hen zelf gemaakte religieuze wetten. Liefde voor God en liefde of barmhartigheid voor hun medemensen speelt in hun ogen niet. Wie zich niet houdt aan de geboden en hun religieuze wetten moet gestraft worden. God is echter niet zo. God is als een herder. Hij gaat zelf op zoek naar het verloren schaap totdat hij het vindt. God is een barmhartige vader, vol van mildheid, voor ieder mens.

Het lijdensverhaal wordt voorafgegaan door de instelling door Jezus van de Eucharistie. Deze instelling vindt plaats tijdens het Laatste Avondmaal welke Jezus houdt in een bovenzaal. Jezus weet dat Hij door Judas zal worden overgeleverd in de handen van de religieuze leiders van zijn tijd en wil zijn leerlingen een teken van Zijn Liefde tot het uiterste geven door de voeten van zijn leerlingen te wassen. Cultureel bezien moet dat een flinke schok voor zijn leerlingen zijn geweest, aangezien het werk van de voetwassing in die tijd werd gedaan door mensen die behoorden tot de laagste sociale klasse. Petrus weigerde daarom ook dat Jezus zijn voeten waste. Jezus antwoordt Petrus: Als ik je voeten niet mag wassen, dan kan je niet mijn deelgenoot zijn. Dit geldt ook voor ons. Als Jezus niet onze voeten mag wassen door in ons leven te komen als Verlosser, kunnen wij Hem ook niet toebehoren. Door bij Jezus te horen, worden wij rein en gaan wij onze taak in dit leven beter inzien.

Jezus vraagt zijn leerlingen vervolgens dat zij ook de voeten van hun medemensen wassen door hun naasten te beminnen en te dienen met inschakeling van al hun talenten.

We kunnen in het lijdensverhaal aandacht hebben voor de vele slechte dingen die zich erin afspelen. Het is beter om aandacht te hebben voor de houding van Onze Heer. Hij bidt tot Zijn Vader dat Zijn Wil mag geschieden. Hij vraagt zelfs Zijn Vader diegenen te vergeven die Hem naar het kruis toe schreeuwen, Hem bespotten, geselen en kruisigen. Hij die bestond in Goddelijke Majesteit is gelijk geworden aan de mensen en heeft zichzelf vernederd door gehoorzaam te worden tot de dood aan een kruis. Het is Liefde tot het uiterste.

Jezus verrijzenis toont ons dat Hij niet ver weg is. Integendeel. Hij komt zijn eerste leerlingen tegemoet. Telkens als wij eucharistie vieren komt de Verrezen Heer naar ons toe. Hij geeft zichzelf aan ons als brood ten eeuwigen leven, als bron van eeuwig geluk.

Het bestuur wenst u daarom een Zalig Pasen.

De kosten van de wijkende muur waarover wij u in de vorige brief berichtten, is inmiddels door onze stichting voldaan. De kosten hiervan bedroegen € 19.911. Voor 2025 verwachten we nog de kosten inzake brandveiligheid begroot op € 17.000. We hopen dat u onze stichting blijft steunen. Alle bijdragen worden in grote dank aanvaard.

De vieringen van de Goede Week & Paasdagen zijn hieronder vermeld.

Zaterdag 12 april 2025
17.15 uur: Heilige Mis (Engelstalig gezongen)

Palmzondag 13 april 2025
10.30 uur: Heilige Mis (Gregoriaans gezongen)
12.30 uur: Heilige Mis (Nederlandstalig zonder zang)
17.15 uur: Heilige Mis (Nederlandstalig gezongen)

Witte Donderdag 17 april 2025
12.30 uur: Gebruikelijke Eucharistieviering vervalt
19.00 uur: Avondmis Witte Donderdag; Aanbidding & Wake

Goede Vrijdag 18 april 2025
15.00 uur: Kruisweg met aansluitend bloemenhulde
19.00 uur: Gedachtenis van de Kruisdood en Processie

Paaszaterdag 19 april 2025 / Heilige Paasnacht
21.00 uur: Paaswake

Paaszondag 20 april 2025
10.30 uur: Heilige mis (Gregoriaans gezongen)
12.30 uur: Heilige Mis (Nederlandstalig zonder zang)
17.15 uur: Heilige Mis (Engelstalig gezongen)

Tweede Paasdag 21 april 2025
10.30 uur: Heilige Mis (Nederlandstalig gezongen)